به گزارش «دنیای سفر»، ششمین دوره لیگ Predator آسیا – اقیانوسیه با جایزه ای ۴۰ هزار دلاری در کوالالامپور برگزار خواهد شد. بازیکنان این لیگ از ۱۵ کشور در منطقه ی آسیا-اقیانوسیه در مسابقات ورزش های الکترونیکی Dota2 و Valorant با یکدیگر رقابت می کنند. به بهانه برگزاری این رویداد، پتانسیل مسابقات ورزش های الکترونیکی قاره آسیا و وضعیت آن نسبت به بازار جهانی را بیشتر مورد بررسی قرار خواهیم داد.
در سال 1972 برای اولین بار رویداد مسابقات بازی های کامپیوتری با بازی Space War در ایالات متحده برگزار شد. هشت سال بعد یعنی در سال 1980، شرکت Atari یک رویداد با تمرکز بر بازی Space Invaders را با بیش از 10 هزار شرکت کننده برگزار کرد. محبوبیت این مسابقات در میان طرفداران بازی های ویدیویی به حدی افزایش یافت که این رویداد را در سال 2018 حدودا 380 میلیون نفر تماشا کردند.
ارزش و درآمد مسابقات ورزش های الکترونیکی (eSport) در جهان و به ویژه در آسیا به طور قابل توجهی طی سال های اخیر افزایش یافته است. این افزایش به دلیل رشد سریع تعداد بازیکنان، سرمایه گذاری های کلان بخش خصوصی و دولتی و محبوبیت گسترده بازی های ویدیویی در سطح جهانی است.
شرکت ایسر که به فعالیت در زمینه تجهیزات سخت افزاری شهرت دارد، ششمین دوره از مسابقات Predator را در کشور مالزی برگزار خواهد کرد. دوره های قبلی این رویداد در جاکارتا، بانکوک، توکیو و مانیل و همچنین به صورت آنلاین در طول دوران پاندمی کرونا میزبانی شده بود. در این مسابقات، قهرمانان هر منطقه در یک رویداد حضوری در نوامبر ۲۰۲۴ با یکدیگر به رقابت خواهند پرداخت.
اندرو هو، رئیس بخش آسیا-اقیانوسیه ایسر، درباره این مسابقات گفت: «بازی های رایانه ای یک علاقه و یکی از ارکان قدرتمند شرکت ایسر است. ما همراه با رشد این صنعت که به سرگرمی های عمومی تبدیل شده است، هر محصول را با توجه به نیازهای این کاربران طراحی و توسعه می دهیم. لیگ Predator آسیا-اقیانوسیه ما را به جامعه پررونق بازی های رایانه ای متصل می کند».
جایزه برنده اصلی بخشی بزرگی از جایزه ویژه به ارزش ۱۸۰,۰۰۰ رینگیت مالزی و فرصت نمایندگی مالزی در فینال بزرگ لیگ Predator آسیا-اقیانوسیه خواهد بود. از زمان آغاز به کار این مسابقات، برگزارکنندگان آن مبلغ ۱.۷۵ میلیون دلار آمریکا به برندگان بازی های رایانه ای اهدا کرده اند.
وضعیت صنعت ورزش های الکترونیکی در آسیا
در سال 2024 صنعت ورزش های الکترونیکی (esports) در قاره آسیا رشد قابل توجهی داشته است که این رشد به واسطه ی پیشرفت های فناوری، افزایش استفاده از تلفن های هوشمند و علاقه ی روزافزون به بازی های رایانه ای ایجاد شده است. محبوبیت ورزش های الکترونیکی موبایلی که با توسعه شبکه های 5G پشتیبانی می شود، یکی از عوامل اصلی این گسترش در کشورهایی مانند اندونزی، مالزی، تایلند و ویتنام است. درآمد حاصل از مسابقات ورزش های الکترونیکی و اسپانسرینگ آن ها در جنوب شرق آسیا به بیش از ۳ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ رسیده بود.
قاره آسیا بیش از ۵۰٪ از بازار جهانی ورزش های الکترونیکی را در اختیار دارد و کشورهایی مانند چین، کره جنوبی و ژاپن در زمینه درآمد پیشرو هستند. چین به تنهایی بیش از ۱۷ میلیارد دلار درآمد از صنعت ورزش های الکترونیکی در سال ۲۰۲۳ داشته است. پیش بینی می شود که درآمد این صنعت بیش از ۴۴۵ میلیون دلار در سال ۲۰۲۴ باشد که این کشور را تا پایان سال 2027 به بزرگترین بازار ورزش های الکترونیکی جهان تبدیل خواهد کرد. همچنین به تازگی کره جنوبی به عنوان مهد ورزش های الکترونیکی شناخته شده و با شرکت هایی مانند KT Rolster و SK Telecom از درآمدهای قابل توجهی در این بازار برخوردار است.
مقایسه مسابقات ورزش های الکترونیکی در آسیا و جهان
وجه تمایز اصلی مسابقات ورزش های الکترونیکی در قاره آسیا و جهان، به ژانر، سبک رقابت در بازی ها و مخاطبان منطقه ای آن ها بازمی گردد. بازی های موبایلی مانند PUBG Mobile و Mobile Legends در آسیا به ویژه در مناطق جنوب شرقی آن مانند اندونزی، فیلیپین، و تایلند بسیار محبوب هستند و تعداد بینندگان این مسابقات به میلیون ها نفر می رسد. در سطح جهانی نیز مسابقات بازی هایی مانند League of Legends World Championship، Rocket League وCounter-Strike: Global Offensive از پربیننده ترین رویدادها هستند. تماشاگران این مسابقات بیش از 100 میلیون نفر تخمین زده شده است. عناوین یادشده نشان از آن دارد که بازی های موبایلی در مسابقات ورزش های الکترونیکی آسیا سهم بیشتری نسبت به سطح جهان دارد.
در مجموع، قاره آسیا به دلیل تمرکز بر بازی های موبایلی و همچنین نقش پررنگ کشورهایی مانند چین و کره جنوبی، یکی از بزرگ ترین مناطق در عرصه ورزش های الکترونیکی محسوب می شود، در حالی که آمریکا و اروپا همچنان در برگزاری مسابقات با جوایز بسیار بالا، پیشتاز این صنعت هستند.
پیش بینی می شود درآمد جهانی از این صنعت تا سال ۲۰۲۴ به حدود ۱.۸۷ میلیارد دلار برسد. از منظر درآمد کل جهانی، به دلیل وجود بازارهای گسترده در آمریکا و اروپا این بازار در سطح بین المللی در جایگاه بالایی قرار دارد. هرچند که کارشناسان حوزه بازی اعتقاد دارند که سهم آسیا این بازار در حال افزایش بوده و احتمالاً این منطقه در آینده نزدیک بزرگ ترین سهم را از بازار جهانی خواهد داشت.
محبوب ترین مسابقات ورزش های الکترونیکی آسیا در سال 2024
با توجه به رشد و بلوغ بازی های آنلاین رایانه ای و موبایلی میان بازیکنان، در سال های گذشته شاهد عناوین خوش ساختی بودیم که به واسطه محبوبیت خود توانستند به مسابقات ورزش های الکترونیکی راه پیدا کنند. معیار جذابیت این بازی ها به طور معمول بر اساس ارزش جوایز و تعداد بینندگان رویدادها سنجیده می شود. این عناوین نیز سهم قابل توجهی در محبوب ترین مسابقات ورزش های الکترونیکی آسیا در سال 2024 داشته اند.
مسابقات The International Dota 2 با بزرگ ترین جایزه های نقدی در ورزش های الکترونیکی پیشتاز رویدادهای قاره آسیا است که در مجموع بیش 100 میلیون دلار در هر دوره به برندگان اهدا می شود. این مسابقات از لحاظ مبلغ جوایز و اعتبار، یکی از بالاترین سطوح مسابقات ورزش های الکترونیکی را در اختیار دارد. همچنین رویداد PUBG Mobile Global Championship با بیش از ۴ میلیون دلار جوایز نقدی در دوره های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴، محبوبیت فوق العاده ای در میان بازیکنان قاره کهن کسب کرده است.
رویداد سالانه Mobile Legends: Bang Bang Mid-Season Invitational (MSC) 2024 نیز به دلیل محبوبیت منطقه ای گسترده اش به ویژه در جنوب شرقی آسیا، انتظار می رود که جایزه ای در حدود ۵۰۰,۰۰۰ دلار برای برندگان درنظر گرفته باشد. مسابقاتZOWIE eXTREMESLAND CS Asia Open در سال جاری نیز دارای جایزه نقدی ۱۰۰,۰۰۰ دلاری است که تا این جای کار، بهترین تیم ها در بازی Counter-Strike: Global Offensiveرا از سراسر آسیا را به خود جذب کرده است.
کلام آخر
از ابتدای سال ۲۰۱۵ تا به امروز، مبلغی در حدود ۲۰۳ میلیون دلار به عنوان جایزه به علاقه مندان مسابقات ورزش های الکترونیکی سراسر جهان پرداخت شده است. قاره آسیا و به ویژه جنوب شرق آن در حال تجربه سریع ترین رشد در تاریخ این صنعت هستند و انتظار می رود درآمد این منطقه تا سال ۲۰۲۴ به ۷۲.۵ میلیون دلار برسد.
رشد بازی های موبایلی در آسیا نسبت به جهان، این منطقه را به یکی از بازارهای پیشرو در ورزش های الکترونیکی با هدف به کارگیری دستگاه های هوشمند تبدیل کرده است. علاوه بر افزایش نرخ رشد سالانه ترکیبی (CAGR) ۲۰.۸٪، پیش بینی می شود که تا سال ۲۰۲۷، مجموع درآمد مسابقات ورزش های الکترونیکی در آسیا به ۱.۵ میلیارد دلار برسد که نشان از رشد بلندمدت و تثبیت موقعیت این منطقه به عنوان یک قدرت بزرگ برای حضور در رقابت های ورزش های الکترونیکی در سطح جهان است.