شاید یکی از جالب ترین آن ها، یکی از موزه های تهران به نام موزه پول یا تماشاگه پول باشد که قطعا ارزش بازدید را دارد؛ این موزه ی جالبی در پارک ارم قرار دارد.
جغرافیای موزه
در سال ۱۳۸۵ موزه ی پول که ابتدا در بلوار میرداماد، نرسیده به پل میرداماد در ساختمان دفینه قرار داشت به کیلومتر ۴ تهران-کرج مجتمع سبز ارم منتقل شد. موزه ی پول سومین موزه ای است ک به پارک ارم منتقل شده است. از دیگر بخش های این موزه می توان به سالن اجتماعات، تماشاخانه، کتاب فروشی، بانک اطلاعات، کتابخانه ی تخصصی و چای خانه اشاره کرد.
تاریخچه موزه
اولین موزه ی تخصصی و البته دائمی اسکناس، سکه و دیگر اوراق بهادار در ایران موزه ی پول است که تاریخ افتتاح آن به ۱۷ تیر ۱۳۷۶ باز می گردد. مکانی که می توانید سیر تکاملی سکه و پول کاغذی در ایران را در آن ببینید.
بخش های مختلف موزه
این مجموعه ی تخصصی شامل ۱۴۰۰ سکه، ۷۵۰ اسکناس و ۲۰۰ اوراق بهادار دیگر است که در یک ساختمان با مساحت ۷۰۰ متر مربع نگهداری می شوند و دارای بخش های متعددی مانند بخش دوران قبل از پیدایش پول، بخش های مربوط به تاریخ سکه و قسمت های مربوط به تاریخ اسکناس است، در بخش سکه نخستین سکه های ایرانی از دوره ی هخامنشی، سکه هایی متعلق به امرای هخامنشی، سکه هایی از سلوکیان، ساسانیان، اسکندر مقدونی و حتی سکه هایی اسلامی از دوره های غزنویان، سلجوقیان و دیگر دوره ها یافت می شود.
از اشیا منحصر به فردی که در این موزه وجود دارد سکه ی لیدی یا لید است که مربوط به ۵۱۴ سال قبل از میلاد است و می گویند اولین سکه ی جهان است و در شرایط خاصی نگهداری می شود، اسکناس هایی به ارزش هزار تومان است که مربوط به دوران ناصرالدین شاه است و البته گفته می شود در آن زمان به دستور مقامات به عنوان پشتوانه در خزانه نگهداری می شده است و در بازار وجود نداشته بنابراین مردم آنها را ندیده بودند (اولین اسکناس ایرانی “چاو” است که البته در این موزه وجود ندارد) و سکه ی پوراندخت ساسانی اولین شاه بانوی ایرانی. حتی جالب است که ویترین های هر بخش هم متناسب با همان دوران از تاریخ ساخته شده است که این احساس در شما ایجاد می شود که در تاریخ قدم می زنید.
در سال ۱۳۷۸ نیز یک بخش جدید به این مجموعه اضافه شد که شامل سکه و اسکناس های ملل مختلف است و علاوه بر سکه و اسکناس آن کشورها پرچم و نقشه ی آن ها، و اطلاعاتی در مورد ارزش پول و واحد پول آن کشورها نیز وجود دارد.
بازدید از این موزه بار دیگر سبب می شود تا ایرانیان به خود مباهات نمایند زیرا در زمانی که بسیاری از کشورها مبادلات اقتصادی خود را به ساده ترین شکل ممکن انجام می دادند، در ایران و قلمروی پهناور آن، سکه های متعدد با نام های گوناگون و ارزش های متفاوت (طلا و نقره) ضرب می شد.