جمعه، ۲۶ اردیبهشت
  • خانه
  • درباره ما
  • ورود
دنیای سفر
  • گردشگری
  • میراث فرهنگی
  • گوناگون از سفر
  • حمل و نقل
  • هتلداری
  • صنایع دستی
  • تورگردانی
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
دنیای سفر
  • گردشگری
  • میراث فرهنگی
  • گوناگون از سفر
  • حمل و نقل
  • هتلداری
  • صنایع دستی
  • تورگردانی
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
نصب افزونه : آیکون سبد خرید به افزونه ووکامرس نیاز دارد.
دنیای سفر
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج

کوه رادون تکه تکه می شود

میثم رودکی توسط میثم رودکی
دوشنبه، ۶ اسفند
در محیط زیست
0 0
0
خانه محیط زیست

به گزارش «دنیای سفر» وب سایت «پیام ما» در گزارشی نوشت:، بادهای موسمی هر بار که از غرب به شرق می وزند، گرد و غبار اکتشاف معدن، روستای امین آباد را در خود غرق می کند. اهالی امین آباد که در ۴۵ کیلومتری شهرضا هستند، از ابتدای امسال با بیل مکانیکی و لودر سنگین در منطقه شان رو به رو شده اند و حالا نگران از بین رفتن کشاورزی، دامداری و پوشش گیاهی منطقه و گیاهانی دارویی که بر روی ۱۰ رشته قنات روستا قرار دارند، هستند. آن ها می گویند معدن کاوی در پنج کیلومتری روستا و تنه به تنه زمین های کشاورزی یعنی نابودی شغل آن ها به قیمت سود عده ای خاص. آن ها حتی هنوز به درستی نمی دانند چه معدنی قرار است آن جا راه بیفتد. به آن ها گفته اند «سنگ مرمریت سیاه و چیزهای دیگر» اما به گفته عضو شورای روستای امین آباد، راه افتادن معدن یعنی خشک شدن ۱۰ رشته قتات منطقه، قنات هایی که آب شرب بیش از هزار نفر از اهالی روستا را تأمین می کند.

مراتع تکه تکه شده اند و مجوز اکتشاف معدن کوه رادون را نشانه گرفته. محلی ها، یعنی اهالی روستای امین آباد، به کوه راهدان می گویند «رادون». برای آن ها این کوه ارزش اکولوژیکی فراوان دارد. امین آبادی ها سالیان سال در سایه آن دامداری کرده اند، گندم، جو و حبوبات کاشته اند و گیاهان دارویی برداشت کرده اند. اردیبهشت امسال با آمدن ماشین آلات سنگین به منطقه وضعیت تغییر کرد. امین آباد نخستین روستای استان اصفهان از سوی استان فارس است، جاگرفته در لب جاده و در ۴۵ کیلومتری شهرضا. اما آنچه وضعیت را تغییر داده، فاصله اندک روستا تا محل اکتشاف است. «ذبیح الله ایزدی» از ساکنان قدیمی روستا و به شغل آبا و اجدادی اش یعنی دامداری مشغول است.

فاصله دامداری او تا معدن تنها به دو کیلومتر می رسد. او و دیگر دامداران منطقه نگران دام هایشان، مراتع و نابودی شغل شان در آینده ای نزدیکند. «ما حتی دقیقاً نمی دانیم چه چیزی قرار است برداشت کنند؟ گفته اند مرمریت سیاه و چیزهای دیگر. پشت همین کوه ۱۵ سال است مرمریت سیاه برداشت می شود. اما این برداشت در دامنه کوه است و معلوم نیست چه چیزی خواهد بود. فرماندار شهرضا به ما گفته اصلاً در جریان پروانه اکتشاف این معادن نبوده. اداره منابع طبیعی و محیط زیست شهرستان هم به همین شکل؛ گفتند مجوز از استان آمده و رونوشت آن برایشان ارسال شده.»

محلی ها، یعنی اهالی روستای امین آباد، به کوه راهدان می گویند «رادون»

ایزدی به نگرانی بیش از هزار ساکن روستای امین آباد و به سه بار ایستادگی آن ها مقابل ماشین های سنگین معدن کاوان اشاره می کند. «همه چیز عجیب است. معلوم نیست بر چه اساسی می خواهند مجوز بدهند. ما یک جاده برای تردد داریم که بر روی خط لوله گاز سراسری از عسلویه است. این لوله ها بسیار بزرگند و اصلاً ماشین سنگین نمی تواند از روی آن رد شود یا در نزدیکی اش انفجار رخ دهد. اگر بخواهند از نقطه دیگر رد شوند هم زمین کشاورزان است. در چنین وضعیتی چطور می خواهند اینجا معدن فعال کنند؟»

او به مراتع ییلاقی و قشلاقی منطقه اشاره می کند. مراتعی با ارزش که به سمت سمیرم می رود و آب و هوای بسیار خوبی دارد. «در این منطقه برای هشت هزار دام پروانه چرا داده اند و چهار هزار دام هم منطقه ییلاقی بالادست هستند. چطور می خواهند مرتع ۱۲ هزار دام را نابود کنند؟ ما هرچه می گوییم، توجهی نمی کنند. پشت شان گرم است، درباره کسانی که مجوز گرفته اند، بسیار شنیده ایم. آن ها گویا از چیزی نمی ترسند. فقط می خواهند سود ببرند و به بهانه ارزآوری و اشتغالزایی این نقطه را هم مانند بسیاری دیگر از نقاط کشور ویران کنند.»

نماینده شهرضا در مجلس: بر اساس گزارش واصله تاکنون بالغ بر ۲۰۰ فقره مجوز معادن در سطح شهرستان صادر شده است که از این تعداد، کمتر از ۱۰ درصد آن ها فعال و یا مورد بهره برداری قرار گرفته است، به نظر می رسد اخذ چنین مجوزهایی با اقدامات اولیه بر روی معدن صرفاً برای سوداگری، انجام معامله و به دست آوردن سودهای زیاد است.

کوه راهدان یا «کوه رادون»

این اتفاقات درحالی است که «حبیب قاسمی»، نماینده شهرضا، مهرماه امسال نامه ای خطاب به «سید محمد اتابک»، وزیر صنعت، معدن و تجارت، نوشت و در آن به اعتراض اهالی روستای امین آباد اشاره کرد. در بخشی از این نامه آمده است «با عنایت به اینکه براساس گزارش واصله تاکنون بالغ بر ۲۰۰ فقره مجوز معادن در سطح شهرستان صادر شده که از این تعداد کمتر از ۱۰ درصد آن ها فعال و یا مورد بهره برداری قرار گرفته است، به نظر می رسد اخذ چنین مجوزهایی با اقدامات اولیه بر روی معدن صرفاً برای سوداگری، انجام معامله و به دست آوردن سودهای زیاد است؛ صرف نظر از هدف بهره بردار به منظور جلوگیری از تنش های اجتماعی و ضرر و زیان به محیط زیست و طبیعت آن روستا که تاکنون محفوظ مانده است، دستور فرمایید از هرگونه اقدام اکتشافی خودداری و درصورت امکان نسبت به صدور مجوز جا به جایی در مکانی مناسب تر جهت بهره برداری اقدام لازم به عمل آید.»

امسال محصول لوبیا خراب شد

دست اعضای شورای شهر را کوتاه کردند تا پیگیری ها کم شود. این را «رؤیا محمدخانی»، عضو شورای روستای امین آباد، می گوید. کسی که در ماه های گذشته پیگیر ماجرا بوده. «از سوی بخشداری و فرمانداری گفتند که اعضای شورا در این مورد دخالت نکنند. مردم مقابل فرمانداری تجمع کرده بودند و آن ها صرفاً پاسخی مناسب می خواستند.»

او هم به فاصله اندک معدن تا روستا اشاره می کند و به زمین هایی که سالیان سال شغل مردم در آن کشت و کار است. «ما نگران وضعیت این منطقه هستیم. عده بسیاری شغل خودشان را از دست می دهند. محیط زیست منطقه نابود می شود و همه این ها به چه قیمتی است؟ مگر نگفتند کاری کنید مهاجرت معکوس شود. مردم به روستاها برگردند؟ با این روش ها می شود؟ روستای ما در کنار جاده است و همه ماشین های سبک و سنگین که از جنوب کشور به سایر نقاط می روند، از این جا می گذرند. ما یک کاروانسرای تاریخی داریم که فرصت خوبی برای گردشگری است. همه این ها رها شده و می خواهند به معدن مجوز دهند.»

او هم به بی اطلاعی در شهرستان شهرضا اشاره می کند و می گوید مجوز از اصفهان صادر شده است و حتی به صورت دقیق معلوم نیست چه چیزی برداشت خواهد شد. «بر اثر فعالیت های اکتشفافی تمام محصول لوبیای کشاورزان خراب شد. چه کسی پاسخگوست؟ این زمین ها محل درآمد و زندگی آن هاست. علاوه برآن، چطور می خواهند ماشین آلات سنگین شان را از روی لوله های گاز قطور رد کنند؟ این منطقه در نزدیکی ریل راه آهن شیراز هم هست، از هیچ نظر امکان فعالیت معدنی در آن نیست.»

با وجود همه این موارد اما در ماه های گذشته هر پنج متر زمین را کَنده و برای اکتشاف گودال ایجاد کرده اند، اتفاقی که پوشش گیاهی منطقه را تحت تأثیر قرار داده است. «روستاهای اسفرجان و همیجان هم در ۱۰ کیلومتری روستای ما قرار دارد. آن ها هم تحت تأثیر این شرایط قرار خواهند گرفت، اما نه به اندازه ما. معدن سنگ مرمریت دیگری هم مدت هاست مشغول به کار است، اما هیچ کمکی به روستا نکرده. قرار بود ۶۰۰ میلیون برای روستا هزینه کنند، اما فقط صد میلیون، آن هم به صورت خرد خرد، به کشاورزان آسیب دیده دادند که چیزی نبود. زباله های آنجا چند برابر شده و مهم از همه نگرانی برای منابع آب هم در میان است.»

او به قنات های روستا اشاره می کند. ۱۰ رشته قنات که آب آشامیدنی مردم روستا از آنجا تأمین می شود و اگر حفاری زمین عمیق باشد، این قنات ها خشک خواهد شد. «ما نگران این قنات ها هستیم. ماشین های سنگین از روی آن ها هم باید بگذرند و خطر ریزش دارد و از همه مهم تر با عملیات معدن کاوی امکان خشک شدن قنات ها بسیار بالاست.»

در حال بررسی هستیم

یکی از دامداران منطقه: در این منطقه برای هشت هزار دام پروانه چرا داده اند و چهار هزار دام هم منطقه ییلاقی بالادست هستند. چطور می خواهند مرتع ۱۲ هزار دام را نابود کنند؟ ما هرچه می گوییم توجهی نمی کنند. پشت شان گرم است، درباره کسانی که مجوز گرفته اند، بسیار شنیده ایم. آن ها گویا از چیزی نمی ترسند. فقط می خواهند سود ببرند و به بهانه ارزآوری و اشتغالزایی این نقطه را هم مانند بسیاری دیگر از نقاط کشور ویران کنند.

مجوز اکتشاف از استان اصفهان گرفته شده و حالا «محمدباقر رئیسی»، رئیس اداره منابع طبیعی شهرضا، به «پیام ما» می گوید علاوه یک معدن سنگ که بیش از ۱۵ سال است که فعال است، چند معدن دیگر در این محدوده برای اکتشاف استعلام گرفته اند. «معادن به شرطی می توانند فعالیت کنند که اصول منابع طبیعی و محیط زیست را رعایت کنند. یکی از معادن این منطقه فعلاً در مرحله اکتشاف است و اداره صنعت و معدن استان اجازه داده از منطقه برداشت کنند و ببینند آیا می توانند کار را ادامه دهند یا خیر.» 

او در پاسخ به این پرسش که این منطقه تا چه میزان توانایی برداشت دارد و چرا سازمان منابع طبیعی مقابل این تعداد معدن در محدوده کوچک نمی ایستد هم می گوید «در مناطقی که پوشش گیاهی ضعیف داشته باشند، ما عملاً نقشی نداریم و براساس تبصره یک ماده ۴۷ تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت کشاورزان حق و حقوقی ندارند و معدنکار باید خسارت رفت و آمد اشتباه در زمین و تخریب را بدهد، اما درباره دامداران وضعیت متفاوت است و باید حقوق دامدار را بدهد و او را راضی کند.»

او می گوید منابع طبیعی یکی از ارگان هایی است که باید به استعلام صنعت و معدن جواب دهد و در این مورد خاص، مخالفت محلی ها بسیار زیاد است و آنها منتظرند تا نتیجه اکتشاف های انجام گرفته مشخص شود.

برچسب ها: کوه رادونکوه راهدان
اشتراک‌گذاریتوئیتاشتراک‌گذاری
میثم رودکی

میثم رودکی

نوشته‌‌های مرتبط

اروند رود؛ رودخانه‌ای به بلندای تاریخ
محیط زیست

اروند، لایروبی می شود

توسط میثم رودکی
بارش برف در جاده چالوس / تردد فقط با زنجیرچرخ
محیط زیست

بارش برف و باران گسترده در سراسر کشور

توسط میثم رودکی
وضعیت آب و هوای تهران فردا یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳
محیط زیست

وضعیت آب و هوای تهران فردا یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳

توسط میثم رودکی
هشدار سازمان غذا و دارو درباره کیسه های چای
محیط زیست

هشدار سازمان غذا و دارو درباره کیسه های چای

توسط میثم رودکی
راه ارتباطی مسیر سروآباد - اورامان - پاوه در محدوده گردنه ژالانه به دلیل بارش سنگین برف و سقوط بهمن مسدود شد.
محیط زیست

صدور هشدار قرمز هواشناسی بارش سنگین برف/ کولاک، یخبندان و افت شدید دما

توسط میثم رودکی
کویر لوت (دشت لوت، بیابان لوت) | Lut Desert
محیط زیست

تصمیمی که برای «بیابان لوت» گرفته شد

توسط میثم رودکی
نوشته‌ی بعدی
اروند رود؛ رودخانه‌ای به بلندای تاریخ

اروند، لایروبی می شود

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • در جریان
  • دیدگاه‌ها
  • آخرین
چه جاذبه‌های طبیعی در جزیره قشم وجود دارد؟ شگفتی‌های بی‌پایان خلیج فارس

چه جاذبه‌های طبیعی در جزیره قشم وجود دارد؟ شگفتی‌های بی‌پایان خلیج فارس

خانه های رنگی کنار پل غازیان بندر انزلی - عکاس: مهتاب انارکی

استاندار گیلان: تکلیف سرمایه گذاران گردشگری را روشن کنید

روستای پالنگان | Palangan, Village in Iran

راهنمای سفر به روستای پالنگان کردستان

«حسین زارع پور» نقاش ایده ها هنرمندی از دیار قزوین

گفت و گوی خواندنی با حسین زارع پور

کانترهای فروش یک آژانس مسافرتی

چگونگی اخذ مجوز دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی

19
اتوبوس های تندرو بی آر تی شهر تهران

طرح واگذاری خطوط BRT به بخش خصوصی

19
نمایی از لابی هتل اسپیناس پالاس

هتل اسپیناس پالاس، بزرگ ترین و جنجالی ترین هتل ایران افتتاح شد

18

شیخ سلمان کعبی نماد استعمارستیزی در خوزستان است

16
چه جاذبه‌های طبیعی در جزیره قشم وجود دارد؟ شگفتی‌های بی‌پایان خلیج فارس

چه جاذبه‌های طبیعی در جزیره قشم وجود دارد؟ شگفتی‌های بی‌پایان خلیج فارس

«حسین زارع پور» نقاش ایده ها هنرمندی از دیار قزوین

گفت و گوی خواندنی با حسین زارع پور

رونمایی از کتاب راز نهانی استاد حسین زارع پور

رونمایی از کتاب راز نهانی

خانه های رنگی کنار پل غازیان بندر انزلی - عکاس: مهتاب انارکی

استاندار گیلان: تکلیف سرمایه گذاران گردشگری را روشن کنید

سرویس‌های خبری

  • گردشگری
  • میراث فرهنگی
  • گوناگون
  • حمل و نقل
  • هتلداری
  • صنایع دستی
  • تورگردانان و آژانسهای مسافرتی
  • آموزش
  • تکنولوژی
  • گردشگری
  • میراث فرهنگی
  • گوناگون
  • حمل و نقل
  • هتلداری
  • صنایع دستی
  • تورگردانان و آژانسهای مسافرتی
  • آموزش
  • تکنولوژی

ما در شبکه‌های اجتماعی

Rss X-twitter Instagram

عضویت در خبرنامه

با نام بردن از "خبرگزاری دنیای سفر" در بهره گیری از نوشته ها، تلاش ما را ارج نهید.

طراحی سایت و پشتیبانی با ایران سئو

خوش آمدید!

وارد ناحیه کاربری خود شوید

رمز عبور را فراموش کرده اید؟

رمز عبور خود را بازیابی کنید

لطفا نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را برای بازنشانی رمز عبور خود وارد کنید.

ورود به سیستم
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
  • گردشگری
  • میراث فرهنگی
  • گوناگون از سفر
  • حمل و نقل
  • هتلداری
  • صنایع دستی
  • تورگردانی

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.