به گزارش دنیای سفر؛ در آئین گشایش این سینما امیرشهاب رضویان سینماگر و کارگردان همدانی به پیشینه تاریخی این سینما و وقایع رخداده در آن اشاره کرد. وی در مراسم گشایش سینما فلسطین با اشاره به نام قدیم این سینما گفت: سینما الوند، «سینما پارادیزو» همدان است. سینما الوند حدود سال های ۱۳۱۰ الی ۱۳۱۱ افتتاح شد که برای افتتاح این سینما قمرالملوک وزیری به همدان دعوت شد و در همین سینما کنسرت برگزار کرد، عارف قزوینی که آن زمان سال های تبعید خود را در همدان می گذراند به کنسرت دعوت شد و گلدانی که توسط یکی از مدیران شهر به او شد را به عارف قزوینی تقدیم کرد. عارف با این که شرایط مالی خوبی نداشت این گلدان نقره را پس از مراسم به فقرا اهدا کرد. عارف آن زمان در همین عمارت و باغ بدیع که سال گذشته تخریب شد رفت و آمد می کرد و چندی هم آنجا ساکن بود.
این سینماگر همدانی به آتش سوزی های سینما فلسطین اشاره کرد و گفت: این سینما یک بار در سال ۱۳۴۷ و بار دیگر در سال ۱۳۵۲ آتشگرفت که من هم به خاطر دارم. یکی از دوستان تعریف می کرد که سال ۱۳۴۷ وقتی سینما آتش گرفت و ماشین آتش نشانی سر رسید، متوجه شدند منبع آب ماشین خالی است و شلنگ آب را به حوض میدان می اندازد و ماهی قرمزهای وسط حوض را همراه آب به روی آتش پمپاژ می کند.
رضویان ادامه داد: تا سال ۱۳۳۳ سینما الوند تنها سالن سینمای همدان بود سپس سینما تاج ساخته شد. سینما هما در سال ۱۳۳۵ و سینما لوکس در ۱۳۳۷ ساخته شدند. بعدها و در سال ۱۳۵۴ هم سالن باشگاه معلمان ساخته شد. سینما تاج سابق بعد از انقلاب تعطیل شد اما امیدوارم آقای استاندار بودجه ای اختصاص دهد تا این سینما بازسازی شود. پیش از انقلاب جمعیت همدان یک سوم جمعیت امروز بود ما ۵ سینمای فعال داشتیم اما امروز با بیش از ۵۰۰ هزار نفر جمعیت دو سینما داریم. همیشه سینما الوند یکی از مهم ترین سینماهای همدان بوده و هست.
رضویان در ادامه به درگذشت زنده یاد هما روستا اشاره کرد و گفت: مرحوم محمدتقی کهنمویی هنرمند و بازیگر تئاتر در دهه ۲۰ و ۳۰ بارها به همدان آمد و تئاتر اجرا کرد و در دهه ۶۰ فوت کرد. خوشبختانه نام قدیم سینما را بار دیگر بر روی سالن شماره ۱ سینما گذاشته اند. پیشنهاد می کنم نام سالن شماره ۲ را به نام مرحوم محمدتقی کهنمویی بگذارند.
او افزود: این سینما حدود ۸۳ سال تاریخ این شهر را شاهد بوده است. دو بار سقوط مجسمه شاه در مقابل در این سینما اتفاق افتاده است وقایع روز ۲۵ مرداد ۱۳۳۲ را شاهد بوده و بهمن ۵۷ را دیده است این سینما نمادی برای این شهر است.
این هنرمند همدانی افزود: آرزوی دیگری که بارها با مسئولان شهر مطرح کرده ام این است که رینگ اول شهر بسته شود و تبدیل به پیاده راه شود بیشتر اماکن تاریخی شهر در همین رینگ اصلی قرار دارد و باید آن ها را حفظ کنیم امیدوارم این طرح اجرا شود.
رضویان به عملکرد استاندار همدان اشاره کرد و گفت: من به خاطر اینکه استاندار همدان کمک کرد این سینما بار دیگر بازگشایی شود از ایشان سپاسگزارم به خاطر بازگرداندن جشنواره از ایشان تشکر می کنم. استاندار همدان بهار امسال از تخریب زورخانه تاریخی جلوگیری کرد و اولین مدیری است در طول ۳۵ سال گذشته وقتی ما ۴۰۰ نفر معترض به تخریب میراث فرهنگی شهر نامه نوشتیم پاسخ داد.
این کارگردان سینما در پایان به شهدای هنرمند اشاره کرد و افزود: این شهر شهدای زیادی داشته است از عین القضات همدانی تا آقا عبدالرزاق حکاک که در مشروطیت شهید شد. میرزاده عشقی که گفته می شود به دست عوامل رضاشاه شهید شد، مرتضی کیوان در سال ۱۳۳۲ شهید شد و یک شهید داریم به نام سعید یوسفی که فیلم بردار بود و با گلوله مستقیم تانک شهید شد اما دوستان هنرمند همدانی نامی از او نمی برند یاد و خاطره او را هم گرامی می داریم.