طبق گفته سفیر ایران در روسیه هیچگاه بحث لغو روادید میان ایران و روسیه در میان نبوده اما قرار است موافقتنامه لغو روادید گروهی (توریستی) ظرف ۵ ماه آینده میان ایران و روسیه امضا شود.
مهدی سنایی سفیر ایران در روسیه در جمع دانشجویان و رئیسان نهادهای ایرانی در مسکو به مناسبت گرامیداشت روز دانشجو اعلام کرد؛ موافقتنامه لغو روادید گروهی توریستی بین دو کشور ایران و روسیه پاراف شده و طی ۴ یا ۵ ماه آینده امضا می شود.
وی در همین رابطه بیان کرده است: حجم روابط تجاری بنا بر اظهارنظر طرف روس در ۹ ماهه اول سال ۲۰۱۶ نسبت به ۲۰۱۵، ۱۸درصد رشد داشته است.
سنایی با بیان اینکه از ابتدا بحث لغو روادید بین ایران و روسیه مطرح نبوده بلکه بحث تسهیل روادید مطرح است، عنوان کرد: توافقنامه تسهیل روادید علمی، تجاری، اقتصادی و گردشگری سال گذشته امضا شد. وی همچنین به موافقتنامه لغو روادید گروهی توریستی بین ایران و روسیه اشاره و تصریح کرد: این موافقتنامه پاراف شده و طی ۴ یا ۵ ماه آینده امضا می شود.
این موضوع در حالی از سوی سفیر ایران در روسیه مطرح شده است که چندی پیش برخی از رسانه ها خبر از لغو روادید میان ایران روسیه خبر داده بودند که سخنگوی امور خارجه در جمع خبرنگاران نیز در این رابطه واکنش نشان داد و گفت: این خبر که از سوی برخی از رسانه ها منتشر شد، صحت ندارد.
قاسمی همچنین اظهار داشت: تا انجام تفاهمات لازم برای لغو ویزای عادی برای شهروندان دو کشور هنوز گام های بسیاری باقی است که باید در فرصت مقتضی بین مقامات ذیربط دو کشور مورد تفاهم قرار گرفته و به مرحله اجرا درآید.
طبق پژوهشی که در سال ۹۵ توسط فرشته مقدم صورت گرفته و در رسانه ها منتشر شده است؛ در سال ۲۰۱۳ تقریبا ۵۲ درصد سفرها (حدودا ۵۶۸ میلیون) با هدف تفریح و گذراندن تعطیلات انجام شده است. طبق آمار ۱۴ درصد سفرها به دلایل کاری و اداری بوده است و ۲۷ درصد سفرها نیز به دلایل دیگر انجام شده است که شامل دیدار دوستان و اعضای خانواده و سفرهای مذهبی می شود. هدف سفر ۷ درصد از افراد نیز مشخص نشده است.
در ادامه این پژوهش آمده است، در سال ۲۰۱۴، تنها ۸ هزار ۵۰۰ روس وارد ایران شده که البته درصد قابل توجهی از آن نیز جز گردشگران تجاری است. بر اساس اعلام سازمان فدرال گردشگری روسیه در سال گذشته میلادی ۲۰ هزار ایرانی به روسیه و ۱۳ هزار روس به ایران سفر کرده اند که اگر این آمار درست نیز باشد هیچ گونه تناسبی با ظرفیت های گردشگری دو کشور ندارد و رقم ناچیزی است. هر چند در نقش توسعه زیرساخت های گردشگری در مناطق گردشگرپذیر ایران در زمینه جذب گردشگران روس شکی نیست اما کمبود امکانات نمی تواند شاخص خوبی برای توجیه رقم ناچیز مبادله گردشگر بین دو کشور باشد.
با این حال چنانچه ایران بخواهد گردشگران روس را جذب کند باید بداند که دست یافتن به گردشگران فرهنگی روسیه کار مشکلی است. دلیل این امر شناخت اندکی است که مردم روسیه از تاریخ، فرهنگ و مقاصد باستانی ایران دارند. لذا برای جذب گردشگران فرهنگی روس راه زیادی در پیش است چرا که تاکنون بر روی این دسته از گردشگران برنامه ریزی خاصی صورت نگرفته است. در واقع نه آنها ما را آنطور که هستیم می شناسند و نه ما آنها را. بی دلیل نیست که گفته می شود؛ گردشگری حلقه مفقوده روابط ایران و روسیه است.