به گزارش دنیای سفر، روز پنجشنبه در جریان مراسم رمی جمرات در منا بر اثر ازدحام جمعیت عده زیادی جان خود را از دست دادند که آمار تلفات لحظه به لحظه در حال افزایش است. ایرنا، خبرگزاری رسمی ایران آمار ایرانی های کشته شده در این حادثه را ۱۳۱ نفر و شمار زائران جان باخته را ۱۲۰۰ نفر اعلام کرده است.
مقامات سعودی در اولین اظهار نظر رسمی درباره حادثه «منا»، علت حادثه را ازدحام شدید و عدم تبعیت حجاج از دستورات داده شده و تداخل حرکت حجاج اعلام کردند. این در حالی است که وب سایت خبری تابناک، به نقل از روزنامه الدیار دلیل حادثه منا در مراسم حج را حضور جانشین ولیعهد عربستان در منطقه مشعر منا و بازگشت وی در خلاف مسیر عبور حجاج اعلام کرد.
حادثه روز گذشته بدترین حادثه اتفاق افتاده در مراسم حج در ۲۵ سال اخیر است و پیش از این در سال ۱۹۹۰ در حادثه ای مشابه در تونلی در نزدیکی پل جمرات ۱۴۲۶ نفر جان باختند و هر دو حادثه نیز در روز عید قربان اتفاق افتاده است. پیش از این نیز در تاریخ دوازدهم ژانویه ۲۰۰۶ حادثه ای دیگر در مکه و روی پل جمرات روی داد و ۳۴۰ نفر به سبب ازدحام و ترس ناگهانی و در نتیجه از کنترل خارج شدن جمعیت کشته شدند و این حادثه ۲۹۰ نفر نیز مجروح بر جای گذاشت.
در اول فوریه سال ۲۰۰۴ میلادی هجوم ناگهانی زائران در مراسم رمی جمرات ۲۵۱ کشته و ۲۴۴ نفر مجروح به جای گذاشت و در حادثه ای مشابه در یازدهم فوریه ۲۰۰۳ نیز ۱۴ زائر جان باختند. پنجم مارس سال ۲۰۰۵ نیز آبستن حادثه ناگوار دیگری برای زائران خانه خدا بود و باز هم در مراسم رمی جمرات ۳۵ نفر از حجاج به دلیل از کنترل خارج شدن جمعیت کشته شدند. در ۹ آوریل سال ۱۹۹۸ نیز ۱۱۸ زائر روی پل جمارات جان باختند و ۱۸۰ نفر مجروح شدند و در تاریخ ۲۳ می سال ۱۹۹۴ نیز حادثه ای مشابه در همین مکان جان حداقل ۲۷۰ نفر را گرفت. اما بزرگ ترین فاجعه تاریخ در طول ایام حج در دوم جولای سال ۱۹۹۰ روی داد که از کنترل خارج شدن جمعیت در تونل پیاده روی منتهی به مکه به حادثه دردناک کشته شدن ۱۴۲۶ نفر انجامید.
در حالی که تعداد کشته شدگان حادثه در منطقه “منا” تاکنون از سوی مقامات و رسانه های عربی تنها بیش از ۷۰۰ نفر اعلام شده است اما منابع موثق معتقدند که این تعداد به مرز ۲۰۰۰ نفر نیز خواهد رسید و در این صورت حادثه امسال بزرگ ترین فاجعه انسانی در طول تاریخ ایام حج خواهد بود.
کم و سن و سال ترین قربانی حادثه خونین منا تا این لحظه
در همین راستا؛ معاون رییس جمهور و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با صدور پیامی درگذشت جان باختگان حادثه منا در مراسم حج امسال را تسلیت گفت. پیام تسلیت مسعود سلطانی فر به شرح زیر است:
“بار دیگر سوء مدیریت مقامات مسوول در عربستان سعودی موجب رقم خوردن حادثه ای دردناک و جان باختن بیش از هزار تن از حجاج شد که در میان آنان جمعی از هموطنان عزیزمان نیز به رحمت ایزدی پیوستند. ارتحال جانگداز زائران خانه خدا را به پیشگاه حضرت ولیعصر، مقام معظم رهبری، ملت مسلمان ایران و به ویژه خانواده های قربانیان این حادثه تلخ تسلیت می گویم، برای جان باختگان رحمت واسعه الهی، و برای بازماندگان صبر جمیل مسألت می نمایم.”
هم چنین؛ سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با صدور اطلاعیه ای اجرای جشن های مرتبط با روز جهانی جهانگردی در استان ها را با توجه به حادثه مصیبت بار منا و جان باختن جمع زیادی از حجاج عزیز ایرانی و اعلام ۳ روز عزای عمومی در کشور لغو کرد.
شبکه آی فیلم ایران که به زبان های عربی، فارسی و انگلیسی برنامه پخش می کند، با به روی آنتن بردن زیرنویس هایی با موضوع فاجعه منا، واکنش مسلمانان اقصی نقاط دنیا به این اتفاق تلخ را منعکس کرد. بعد از اعلام عزای عمومی در کشور، شبکه آی فیلم پخش سریال ها و میان برنامه های طنز خود را قطع کرد.
پایگاه خبری حج و زیارت ضمن ابراز همدردی با بازماندگان، این حادثه تلخ و تسلیت به ملت ایران و خانواده جان باختگان، لیست زائران فوتی حادثه جمرات تا ظهر جمعه سوم مهر را منتشر کرده است. برای مشاهده به این لینک مراجعه کنید.
در فهرستی که سازمان حج و زیارت منتشر کرده اسامی ۱۳۱ نفر منتشر شده است، این در حالی است که سرپرست حجاج ایرانی ساعت ۱۵ امروز اعلام کرده است: ۳۶۵ زائر ایرانی پس از وقوع فاجعه “منا” تا این لحظه به کاروان های خود مراجعه نکرده اند، البته این به معنی جان باختن آن ها نیست.