دوشنبه، ۵ خرداد
  • خانه
  • درباره ما
  • ورود
دنیای سفر
  • گردشگری
  • میراث فرهنگی
  • گوناگون از سفر
  • حمل و نقل
  • هتلداری
  • صنایع دستی
  • تورگردانی
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
دنیای سفر
  • گردشگری
  • میراث فرهنگی
  • گوناگون از سفر
  • حمل و نقل
  • هتلداری
  • صنایع دستی
  • تورگردانی
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
نصب افزونه : آیکون سبد خرید به افزونه ووکامرس نیاز دارد.
دنیای سفر
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج

از کاروانسراداری تا مدیریت بازارچه مرزی

میثم رودکی توسط میثم رودکی
دوشنبه، ۲۲ مرداد
در حمل و نقل
0 0
0
خانه حمل و نقل

کاروانسراها در ایران سابقه ای چند هزارساله دارند. ریشه های آن را می توان در چاپارخانه های دوران هخامنشی یافت. اما پس از ظهور اسلام و برداشته شدن مرزها از ماوراءالنهر تا مدیترانه، به واسطه قرابت فرهنگ ها و مذاهب، تردد تجار نیز سهولت یافت و در پی آن ساخت کاروانسراها و بازارها رونق گرفت. عهد سامانیان، سلجوقیان و تیموریان از نقاط اوج در ساخت کاروانسراها محسوب می شوند. شهرهای مهمی همچون سمرقند، بخارا، مرو و سرخس تا اصفهان، ری، همدان، تبریز و ایروان بناهای عظیم و ماندگاری را در خود جای دادند و جایگاهی کلیدی در تجارت میان ملت ها را برای خود رقم زدند. راه ها آباد شد و کاروانسراها به محلی پررونق برای تبادلات تجاری فرامرزی بدل شدند.

اما کاروانسراها صرفا محل تجارت نبودند بلکه محلی برای تضارب و تبادل علم و فرهنگ نیز به شمار می رفتند. با نگاهی گذرا به بناهای برجای مانده از آن عصر، می توان دید که هر جا کاروانسرا، تیمچه و بازاری برپاشده حتما در کنار آن مدرسه علمیه و مسجد نیز وجود دارد. بی خود نیست که آن عصر مهد پرورش شاعران و دانشمندان علوم عقلی و نقلی اسلامی بسیاری بوده که بدیل آنان را تاکنون گنبد دوار به خود ندیده است. در دوران صفویه، شاه عباس با هدف احیای جاده ابریشم تصمیم گرفت تا هزار کاروانسرای جدید در شهرهای مهم این مسیر بسازد و بناهای قبلی را مرمت و بازآفرینی کند.

هرچند که ساخته شدن همه هزار کاروانسرا مقول به تشکیک است اما چند صد کاروانسرایی که ساخته شدند، به رایگان پذیرای تجار و سیاحان و صوفیان بودند و هزینه سفر را برای آنها ناچیز می ساختند. امنیت و ثباتی که حاکم بر آن زمان بود نیز عامل رونق کاروانسراها بود و بر سهولت تجارت و اشتیاق در تبادل علم و فرهنگ می افزود. چند ماه قبل این توفیق را داشتم تا پابه پای یکی از نخبگان و اندیشمندان ایران زمین که جایگاه استادی برایم دارد، در کوچه پس کوچه های قدیم سمرقند و بخارا قدم بزنم و همه آن شکوه و عظمت را به چشمان خودم نظاره کنم. بازارها، مساجد، مدرسه ها، تیمچه ها و کاروانسراهایی که زمانی همه تجارت و علم را در خود جای داده بودند که امروز تنها بناهای آن برجای مانده اند.

از بازار بلند که خارج شدیم، استاد در جای خود ایستاد، نگاهی به آفاق کرد و گفت امروز شاهد زوال تمدنی بودم که از همه شکوهش در تجارت و علم، تنها پوسته خشت و گلی آن برجای مانده است. پرواضح است که قرابت های فرهنگی، تاریخی و جغرافیایی، ازجمله عواملی هستند که سهولت تجارت میان ملت ها را افزایش داده و به آن رونق می بخشند. اما سؤال اینجاست که کشور ما به عنوان قلب جاده ابریشم کهن و سرزمینی که بناهایی فاخر و عظیمی از سده های گذشته در خود جای داده که همگی نشانگر عظمت و شکوه در تمدن و تاریخ و علم و تجارت هستند، برای امتداد آن اقتدار چه کرده است؟ در عصر حاضر و در زمانی که به مدد نوآوری های تکنولوژیک، ارتباطات و تبادلات سرعت کم نظیری یافته است.

پس طبیعی است که منطق شکل گیری کاروانسراها که همانا تسهیل و رونق تجارت بود باید با سرعت و تسهیل غیرقابل وصفی در عصر حاضر دنبال شود. هم زمان با تغییر و تکامل مدل های تجارت، کاروانسراها هم تغییر نام و کاربری یافته اند. بازارچه ها و پایانه های مرزی نقطه اتصال کشور ما با همسایگان شده اند و انتظار می رود تا فضایی برای تسهیل تجارت و حمل ونقل ازیک طرف و تضارب فرهنگ ها از طرف دیگر فراهم آورند. متأسفانه در اغلب بازارچه ها و پایانه های مرزی به جهت وجود تأثیرگذاران متعدد از سازمان ها و نهادهای اجرایی و نظارتی، فرایند عرضه و عبور و مرور بار و کالا آن قدر دشوار شده که تجار را به فکر استفاده از مسیرهای جایگزینی غیر از ایران انداخته است و جریان تجارت را از سرزمین دیگری شکل داده است. 

انتظار اینکه بازارچه های مرزی امکاناتی را برای رونق تجارت میان دو کشور همسایه ایجاد کنند، خواسته ای حداقلی است. بازارچه های مرزی بستری برای بازاریابی منطقه ای و فرامنطقه ای تولیدات ملی محسوب می شوند که باید محصولات مختلف را با تزیین خاصی به رخ خریداران بالقوه بکشند. چه اشکالی وجود دارد که ما در تعامل با همسایگانمان تاکنون نتوانسته ایم در بازارچه ها و مناطق ویژه اقتصادی مرزی، کارخانجاتی را ایجاد کنیم به طوری که یک سمت تکنولوژی و سمت دیگر مواد اولیه را فراهم کند و تولیدات نهایی بدون پرداخت عوارض بتواند به هر دو سرزمین صادر شود. چرا دستیابی به چسبندگی تجاری و اقتصادی دو کشور همسایه که در اولین گام باید در مناطق ویژه اقتصادی مرزی پدیدار شود، این قدر مغفول واقع شده است.

نویسنده خود آگاه است که مطالبی را که می نگارد بسیار با وضع موجود متفاوت است. بیشتر بازارچه های مرزی تلی از خاک هستند که برای ترانشیپ بار دو کامیون مورداستفاده قرار می گیرند. دوام آوردن در آن فضای کشنده، بیش از چند دقیقه برای نگارنده مقدور نیست. با این وجود جماعت زحمت کشی هستند که در آن فضا برای مابه ازایی ناچیز، شبانه روز به کار جابه جایی بار بین دو کامیون مشغولند درحالی که از هرگونه امکانات ابتدایی نیز بی بهره اند. چنانچه با بصیرتی نافذ به این اوضاع بنگرید، قطعا تصدیق خواهید کرد که چه بسا کاروانسراهای قرون گذشته بسیار پیشرفته تر و متمدنانه تر از شیوه امروز ما در مدیریت بازارچه ها و پایانه های مرزی عمل می کرده اند.

اشتراک‌گذاریتوئیتاشتراک‌گذاری
میثم رودکی

میثم رودکی

فعال گردشگری و راهنمای کوهستان

نوشته‌‌های مرتبط

بلیط اتوبوس ارزان؛ چطور بهترین تخفیف‌ها را پیدا کنیم؟
حمل و نقل

بلیط اتوبوس ارزان؛ چطور بهترین تخفیف‌ها را پیدا کنیم؟

توسط میثم رودکی
رکورد سفر خودرویی در نوروز شکسته می شود | بلیت سفر گران است
حمل و نقل

رکورد سفر خودرویی در نوروز شکسته می شود

توسط میثم رودکی
سهمیه بنزین ویژه عید نوروز | سهمیه بنزین اسفند 1403
حمل و نقل

آغاز واریز بنزین ویژه عید نوروز

توسط میثم رودکی
با گواهینامه ایران می توانید در عراق رانندگی کنید
حمل و نقل

با گواهینامه ایران می توانید در عراق رانندگی کنید

توسط میثم رودکی
آزادراه تهران - شمال مسدود است
حمل و نقل

آزادراه تهران – شمال مسدود است

توسط میثم رودکی
چگونه قطارهای نسل جدید پرسرعت باتری دار سفرهای اروپایی را متحول می کنند؟
حمل و نقل

چگونه قطارهای نسل جدید پرسرعت باتری دار سفرهای اروپایی را متحول می کنند؟

توسط میثم رودکی
نوشته‌ی بعدی
سفر خانوادگی

تورهای گردشگری کنج برگزار می شود

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • در جریان
  • دیدگاه‌ها
  • آخرین
چه جاذبه‌های طبیعی در جزیره قشم وجود دارد؟ شگفتی‌های بی‌پایان خلیج فارس

چه جاذبه‌های طبیعی در جزیره قشم وجود دارد؟ شگفتی‌های بی‌پایان خلیج فارس

خرید ملک در دبی بهترین گزینه مهاجرتی

چرا خرید ملک در دبی بهترین گزینه مهاجرتی است؟

محله گینزا، ترکیبی از سنت و مدرنیته

گینزا؛ قلب تپنده توکیو، نبض مد و تجارت

خانه های رنگی کنار پل غازیان بندر انزلی - عکاس: مهتاب انارکی

استاندار گیلان: تکلیف سرمایه گذاران گردشگری را روشن کنید

کانترهای فروش یک آژانس مسافرتی

چگونگی اخذ مجوز دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی

19
اتوبوس های تندرو بی آر تی شهر تهران

طرح واگذاری خطوط BRT به بخش خصوصی

19
نمایی از لابی هتل اسپیناس پالاس

هتل اسپیناس پالاس، بزرگ ترین و جنجالی ترین هتل ایران افتتاح شد

18

شیخ سلمان کعبی نماد استعمارستیزی در خوزستان است

16
تور استانبول | Istanbul Tour and Travel Guide

چگونه با تور استانبول علی‌بابا، همسفر هنر، معماری و فرهنگ شویم؟

توسعه گردشگری روستایی در ایران

ایران و توسعه گردشگری روستایی

پل شاه عباسی کرج | پل دختر کرج | پل خاتون کرج

پل خاتون کرج مرمت شد

هتل ایران - بندرانزلی | Iran Hotel - Bandar Anzali - Gilan Province

هتل ایران بندرانزلی تعیین تکلیف می شود؟

سرویس‌های خبری

  • گردشگری
  • میراث فرهنگی
  • گوناگون
  • حمل و نقل
  • هتلداری
  • صنایع دستی
  • تورگردانان و آژانسهای مسافرتی
  • آموزش
  • تکنولوژی
  • گردشگری
  • میراث فرهنگی
  • گوناگون
  • حمل و نقل
  • هتلداری
  • صنایع دستی
  • تورگردانان و آژانسهای مسافرتی
  • آموزش
  • تکنولوژی

ما در شبکه‌های اجتماعی

Rss X-twitter Instagram

عضویت در خبرنامه

با نام بردن از "خبرگزاری دنیای سفر" در بهره گیری از نوشته ها، تلاش ما را ارج نهید.

طراحی سایت و پشتیبانی با ایران سئو

خوش آمدید!

وارد ناحیه کاربری خود شوید

رمز عبور را فراموش کرده اید؟

رمز عبور خود را بازیابی کنید

لطفا نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را برای بازنشانی رمز عبور خود وارد کنید.

ورود به سیستم
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
  • گردشگری
  • میراث فرهنگی
  • گوناگون از سفر
  • حمل و نقل
  • هتلداری
  • صنایع دستی
  • تورگردانی

© 2025 تمامی حقوق برای وب‌سایت دنیای سفر محفوظ است.