به گزارش روابط عمومی اداره حفاظت محیط زیست استان آذربایجان غربی، کامران حسینی رئیس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد در این باره گفت: این چشمه که در فاصله یک کیلومتری تالاب بین المللی کانی برازان قرار داشته و از منابع اصلی تامین کننده آب آن به شمار می رفت، مدتی قبل به دلیل کاهش منابع زیرزمینی آب و حفر چاه های غیرمجاز خشک و موجب کاهش شدید آب تالاب شده بود.
وی اضافه کرد: با خشک شدن این چشمه تلاش های انجمن های زیست محیطی و دوستداران محیط زیست این شهرستان برای احیای دوباره آن شروع شد و این انجمن ها با برگزاری نشست هایی از کشاورزان این منطقه خواستند که از مصرف بی رویه آب خوداری کنند. با کاهش مصرف آب و پایان فصل آبیاری مزارع و نیز احیای این چشمه، آب آن دوباره به سمت تالاب کانی برازان سرازیر شد.
حسینی افزود: به گفته مردم محلی تاکنون آب این چشمه حتی در سال هایی که این منطقه با خشکسالی شدید مواجه بوده، خشک نشده و قسمتی از آب آن از طریق زهکش ها و کانال ها وارد این تالاب می شد ولی در سال جاری برای نخستین بار آب این چشمه خشک شد. هم اکنون قسمت هایی از این تالاب در ضلع شرقی آن در نزدیکی روستاهای بفراون و قله سن و قسمت شمالی در نزدیک روستای گروس به طور کامل خشک شده است. احیای دوباره این چشمه و انتقال آب آن به تالاب کانی برازان می تواند قسمت های خشک شده این تالاب را نیز احیا کند.
به گفته مسئولان امور آب مهاباد هم اکنون بیش از ۲ هزار و ۸۰۰ حلقه چاه کشاورزی غیرمجاز در این شهرستان وجود دارد که به صورت غیرقانونی سالیانه افزون بر ۱۰ میلیون متر مکعب آب برداشت می کنند. تالاب کانی برازان با وسعتی افزون بر ۹۲۷ هکتار در ۳۰ کیلومتری شمال مهاباد واقع شده و از سوی کمیته ملی طبیعت گردی کشور به عنوان نخستین سایت پرنده نگری در ایران معرفی شده است.
گفتنی است؛ شهرستان مهاباد با داشتن تالاب های کانی برازان، قوپی باباعلی، حسن خان، گروس، داشخانه و قره قشلاق همه ساله در فصول بهار و پاییز پذیرای شمار زیادی از پرندگان مهاجر از جمله غاز خاکستری، فیلوش، آووست، خروس کولی، حواصیل، تنجه، فلامینگو و انواع مرغابی و اردک از جمله اردک سرسبز، ارده ای، سرحنایی و بلوطی است. کانی برازان و قوپی باباعلی از بین تالاب های شهرستان مهاباد جزو تالاب های بین المللی به شمار می روند.
شایان ذکر است؛ شهرستان مهاباد با ۲۱۵ هزار نفر جمعیت در استان آذربایجان غربی واقع شده است.