شنبه، ۳ خرداد
  • خانه
  • درباره ما
  • ورود
دنیای سفر
  • گردشگری
  • میراث فرهنگی
  • گوناگون از سفر
  • حمل و نقل
  • هتلداری
  • صنایع دستی
  • تورگردانی
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
دنیای سفر
  • گردشگری
  • میراث فرهنگی
  • گوناگون از سفر
  • حمل و نقل
  • هتلداری
  • صنایع دستی
  • تورگردانی
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
نصب افزونه : آیکون سبد خرید به افزونه ووکامرس نیاز دارد.
دنیای سفر
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج

کاهش تلفات حیات وحش با مشخص کردن نقاط بحرانی

میثم رودکی توسط میثم رودکی
سه شنبه، ۲۶ آبان
در محیط زیست
0 0
0
خانه محیط زیست

افزایش شبکه جاده ها از یک سو  یک نیاز جدی برای توسعه جوامع انسانی و از سوی دیگر یک تهدید جدی برای جمعیت گونه هایی است که در حواشی جاده ها زیست می کنند. متاسفانه توسعه شبکه جاده ای در ایران، به ویژه در درون مناطق حفاظت شده، بسیار شتابزده و بدون رعایت ضوابط و اصول اولیه حفاظتی انجام شده است. این امر به افزایش روز افزون تصادفات جاده ای گونه های مختلف حیات وحش منجر شده و جمعیت بسیاری از آن ها را با خطرانقراض  مواجه ساخته است.

برای آشنایی با  وضعیت یوزپلنگ آسیایی در ایران و بررسی اقداماتی که برای حفاظت از این گونه در خطر انقراض انجام شده، ماهنامه ترابران با «هومن جوکار» مدیر پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی در معاونت محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست گفتگویی انجام داده است. 

برآورد جمعیت یوزپلنگ در ایران چه تعداد است و از چه روش هایی برای پایش جمعیت یوزپلنگ در ایران استفاده می شود؟

با توجه به وسعت زیاد زیستگاه یوزپلنگ و جمعیت بسیار کم این گونه، هنوز روشی برای سرشماری علمی و دقیق یوزپلنگ وجود ندارد و با کمک «دوربین های تله ای» فقط می توان حداقل جمعیت یوزپلنگ را در ایران تعیین کرد. آخرین سرشماری سراسری که از یوزپلنگ در تمام زیستگاه های حفاظت شده ایران انجام گرفت، در سال ۱۳۹۱ آغاز شد.

اما از آنجائیکه ۱۰ زیستگاه حفاظت شده در «پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی» وجود دارد و دوربین های تله ای در هر زیستگاه باید دو ماه باقی بمانند، این سرشماری تا سال ۱۳۹۲ به طول انجامید. براساس این سرشماری، حداقل ۵۰ قلاده یوزپلنگ در ایران وجود دارد.

رفت و آمد دامداران در زیستگاه های یوزپلنگ چطور به بقاء یوزپلنگ در ایران آسیب زده است؟

زیستگاه های یوزپلنگ بزرگ هستند زیرا یوزپلنگ جانوری است که عادت به پیمودن مسافت های خیلی زیاد دارد. علت چنین رفتاری، شیوه زندگی یوزپلنگ، فشار ناشی از حضور سایر گوشتخواران بزرگ در زیستگاه یوزپلنگ و عوامل انسانی همچون دامپروری و حضور دام اهلی در زیستگاه این جانور است.

حضور دام اهلی در منطقه برای یوزپلنگ به عنوان یک فشار زیستی در یک زیستگاه محسوب می شود و یوزپلنگ بخاطر فعالیت های دامپروری در زیستگاهش مجبور می شود منطقه را ترک کند. یوزپلنگ مسافت های خیلی زیادی را بین زیستگاه ها می پیماید و در این مسیرهایی که رفت و آمد می کند، به ناچار باید از خیلی از جاده ها نیز عبور کند.

درباره تلفات جاده ای یوزپلنگ توضیح دهید؟

تلفات یوزپلنگ بخاطر تصادف با موتورسیکلت تا کنون گزارش نشده است. تمام تلفات یوزپلنگ که تا کنون در جاده های ایران رخ داده، مربوط به تصادف با اتومبیل بوده است. البته نمی دانیم که این تلفات بخاطر تصادف با اتومبیل سواری بوده یا کامیون چون هیچ کدام از راننده های متخلف برای دادن گزارش در محل تصادف منتظر نماندند. اما به محض اینکه برای یوزپلنگ تصادف رخ می دهد، مردم منطقه به پاسگاه خبر می دهند و بنده و محیط بانان خیلی سریع خودمان را به بالای سر جسد می رسانیم. حتی برخی اوقات زمانیکه بالای سر لاشه می رسیم، هنوز بدن جانور گرم است. تمام ۱۳ مورد تلفات جاده ای که در مورد یوزپلنگ گزارش شده در شب اتفاق افتاده است.

در روز راننده ها دید کافی دارند و یوزپلنگ نیز اگر به لحاظ بینایی مشکلی نداشته باشد، چون جانور سریعی است، می تواند به راحتی از جاده عبور کند. اما در شب، زمانیکه یوزپلنگ به جاده می آید، تابش نور چراغ اتومبیل موجب می شود جانور در وسط جاده ناخودآگاه ترمز کند زیرا که چشم یوزپلنگ در شب به نور عادت ندارد و مردمک چشم هایش ریز می شوند.

همچنین، راننده هم که با سرعت ۱۲۰ کیلومتر در حرکت است، بخاطر اینکه اطراف جاده تاریک است و فقط به اندازه محدوده نور چراغ اتومبیل دید دارد، با آمدن یوزپلنگ در جاده با یک صحنه خیلی سریع مواجه می شود و  نمی تواند برای توقف اتومبیل به موقع عکس العمل نشان دهد.

آیا گزارشی از جاده سازی در ایران وجود دارد که باعث تخریب زیستگاه یوزپلنگ شده باشد؟ 

در سال ۱۳۹۲، یک جاده آسفالته به نام «جاده گزوئیه» در «منطقه حفاظت شده بافق» در حال احداث بود. «منطقه حفاظت شده بافق» در استان یزد در حاشیه جنوبی «کویر مرکزی» قرار دارد و «جاده گزویه» بصورت یک جاده خاکی در «گردنه گودار» از قدیم وجود داشت و محیط بانان «سازمان حفاظت محیط زیست» اغلب از آن برای تردد در منطقه استفاده می کردند.

اما مردم منطقه از استانداری خواسته بودند که برای سهولت در دسترسی به مناطق مجاور، این جاده را تبدیل به جاده اصلی منطقه کنند. با حضور لودرها در منطقه، بنده و همکاران به استان یزد رفتیم تا مسئولین آن بخش از استان را متقاعد کنیم که «جاده گزوئیه» را از وسط یکی از بهترین زیستگاه یوزپلنگ عبور ندهند. اما در جلسه معارفه زمانیکه مسئولین شهرستان متوجه شدند که ما از طرف «پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی» آمدیم و قصد توقف احداث این جاده را داریم،  حاضر به شنیدن حرف های ما نشدند.

هم اکنون، به لطف تلاش های زیادی که در این سال ها برای آگاه سازی مردم درباره اهمیت حفاظت از یوزپلنگ شده، نه تنها بحث احداث «جاده گزوئیه» متوقف شده بلکه مسئولین این شهرستان برای حفاظت از یوزپلنگ مشتاقانه با ما همکاری می کنند و تنها چیزی که از ما خواستند نصب مجسمه یوزپلنگ و تابلو برای معرفی «منطقه حفاظت شده بافق» به عنوان زیستگاه یوزپلنگ آسیایی در مسیر مسافران به این شهرستان است. 

البته، به غیر از ماجرای جاده گزوئیه، جاده سازی جدیدی در داخل یا حاشیه زیستگاه های یوز تا کنون اتفاق نیفتاده است. بیشتر از جاده سازی، تغییرشکل جاده هایی که از قبل در منطقه وجود داشته، در کاهش جمعیت یوز تأثیر داشته اند. تغییراتی که در شکل جاده ها ایجاد شده، همچون عریض شدن و چند  بانده شدن جاده، نصب گاردریل در وسط یا کنار جاده، شرایط را برای بقاء یوزپلنگ بحرانی تر کرده است.

بیشتر تصادفات جاده ای که منجر به مرگ یوزپلنگ در ایران شده، در محور کالمند بین شهرستان مهریز یزد و شهرستان انار کرمان رخ داده است. در محدوده جاده یزد-کرمان که طولش حدود ۱۵ کیلومتر بیشتر نیست، تا کنون بیش از ۵ یوز از دست دادیم. این جاده بیست سال پیش، یک جاده معمولی دو طرفه با عرضی برابر دو لاین(یک لاین رفت و یک لاین برگشت) بود. بنابراین، عبور از چنین جاده ای برای همه حیوانات از جمله یوزپلنگ خیلی سریع و آسان انجام می شد و طبیعتا تلفات حیات وحش در این جاده خیلی کم اتفاق می افتاده است.

اما در سال های بعد، این جاده تعریض شده و به یک جاده با ۴ باند در یک طرف و چهار باند در طرف دیگر تبدیل شده که توسط یک گاردریل  فلزی در وسط از هم جدا می شدند. نه تنها عرض این جاده با عرض جاده قبلی برای عبور حیوانات فرق کرده بلکه ترافیک این جاده در این سال ها به شدت افزایش پیدا کرده است. همچنین، زمانیکه جانور از جاده می خواهد عبور کند، زمانیکه به وسط جاده می رسد، از وجود گاردریل متحیر شده و نمی تواند تصمیم بگیرد که باید از بالای این مانع عبور کند یا زیر آن؛ در نتیجه، همین توقف کوتاه جانور در وسط جاده منجر به بسیاری از تلفات حیات وحش می شود. 

مثال دیگر در تغییرشکل جاده ها، محور شاهرود تا سبزه وار در جاده تهران-مشهد است. این جاده  از شمال پارک ملی توران می گذرد، در گذشته یک جاده دو بانده بود که عریض شدن این جاده هم اکنون، باعث بحران برای تلفات یوز و سایر وحوش شده است.  آخرین تلفات یوزپلنگ در سال گذشته مربوط به محور سبزوار به شاهرود بود که در این واقعه، دو یوزپلنگ را دست دادیم. 

البته اگر اطلاعات کافی در مورد نقاط حساس تلفات حیات وحش در جاده ها در اختیار پیمانکاران وزارت راه قرار دهیم، با ایمن سازی جاده ها می توان برخی اوقات تلفات جاده ای حیات وحش را کاهش داد. امروزه در دنیا علمی به نام مطالعه اکولوژی جاده ها وجود دارد که با استفاده از شیوه ها و نرم افزارهای این علم می توان نقاط بحرانی و محل بیشتر تصادفات حیات وحش را در جاده ها مشخص کرد.

آیا وجود پل های روگذر و زیرگذر در مقطع عرضی جاده ها می توانند برای کاهش تصادفات جاده ای یوزپلنگ موثر باشند؟

مطالعه رفتار جانوران نشان داده که گوشتخواران، علاقمند به عبور از روگذر (Over pass) نیستند و بلعکس، گوزن ها و سایر علفخواران بجز گراز ها، اصلاً مایل به عبور از داخل تونل نیستند. گراز و اکثر گوشتخواران کوچک همچون سمور، گورکن، روباه و گربه های وحشی عادت دارند که اگر زیرگذر (Under pass) یا تونلی وجود داشته باشد، از آن عبور کنند.

اما ابعاد این تونل ها معمولا قابل استفاده برای یوزپلنگ نیست. این امکان نیز وجود ندارد که زیرگذرهای ساخته شده در جاده ها را تخریب کرد و مجدداً از نو ساخت چون کار پر هزینه ای است و وزارت راه نمی پذیرد. اما برای اینکه یوزپلنگ بتواند از این زیر گذرها عبور کند، می توان عرض یا عمق زیرگذرها را بیشتر کرد.

هم اکنون در ایران تمام زیرگذرها مکعبی شکل است اما براساس مطالعاتی که در سایر کشورها انجام شده، زیرگذرهای دایره ای شکل گزینه بهتری برای عبور حیات وحش هستند. برای پی بردن به اینکه چه نوع زیرگذرهایی برای عبور یوزپلنگ مناسب است، پس از اینکه مرحله مطالعه انجام شد و قبل از اجرای راهکارها در کشور، باید نتایج مطالعات را بصورت پایلوت در برخی مناطق برای استفاده حیات وحش از آن ها آزمایش کرد. اگر این نتایج موفق بود، می توان به وزارت راه ابلاغ کرد که از آن ها در جاده های جدیدی که می سازند، استفاده کنند.

اشتراک‌گذاریتوئیتاشتراک‌گذاری
میثم رودکی

میثم رودکی

فعال گردشگری و راهنمای کوهستان

نوشته‌‌های مرتبط

اروند رود؛ رودخانه‌ای به بلندای تاریخ
محیط زیست

اروند، لایروبی می شود

توسط میثم رودکی
کوه راهدان یا «کوه رادون»
محیط زیست

کوه رادون تکه تکه می شود

توسط میثم رودکی
بارش برف در جاده چالوس / تردد فقط با زنجیرچرخ
محیط زیست

بارش برف و باران گسترده در سراسر کشور

توسط میثم رودکی
وضعیت آب و هوای تهران فردا یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳
محیط زیست

وضعیت آب و هوای تهران فردا یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳

توسط میثم رودکی
هشدار سازمان غذا و دارو درباره کیسه های چای
محیط زیست

هشدار سازمان غذا و دارو درباره کیسه های چای

توسط میثم رودکی
راه ارتباطی مسیر سروآباد - اورامان - پاوه در محدوده گردنه ژالانه به دلیل بارش سنگین برف و سقوط بهمن مسدود شد.
محیط زیست

صدور هشدار قرمز هواشناسی بارش سنگین برف/ کولاک، یخبندان و افت شدید دما

توسط میثم رودکی
نوشته‌ی بعدی
بندر امیرآباد

قصد سرمایه گذاری مستقیم در گردشگری دریایی را نداریم؛ اما حمایت می کنیم

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • در جریان
  • دیدگاه‌ها
  • آخرین
چه جاذبه‌های طبیعی در جزیره قشم وجود دارد؟ شگفتی‌های بی‌پایان خلیج فارس

چه جاذبه‌های طبیعی در جزیره قشم وجود دارد؟ شگفتی‌های بی‌پایان خلیج فارس

محله گینزا، ترکیبی از سنت و مدرنیته

گینزا؛ قلب تپنده توکیو، نبض مد و تجارت

خانه های رنگی کنار پل غازیان بندر انزلی - عکاس: مهتاب انارکی

استاندار گیلان: تکلیف سرمایه گذاران گردشگری را روشن کنید

خرید ملک در دبی بهترین گزینه مهاجرتی

چرا خرید ملک در دبی بهترین گزینه مهاجرتی است؟

کانترهای فروش یک آژانس مسافرتی

چگونگی اخذ مجوز دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی

19
اتوبوس های تندرو بی آر تی شهر تهران

طرح واگذاری خطوط BRT به بخش خصوصی

19
نمایی از لابی هتل اسپیناس پالاس

هتل اسپیناس پالاس، بزرگ ترین و جنجالی ترین هتل ایران افتتاح شد

18

شیخ سلمان کعبی نماد استعمارستیزی در خوزستان است

16
توسعه گردشگری روستایی در ایران

ایران و توسعه گردشگری روستایی

پل شاه عباسی کرج | پل دختر کرج | پل خاتون کرج

پل خاتون کرج مرمت شد

هتل ایران - بندرانزلی | Iran Hotel - Bandar Anzali - Gilan Province

هتل ایران بندرانزلی تعیین تکلیف می شود؟

محله گینزا، ترکیبی از سنت و مدرنیته

گینزا؛ قلب تپنده توکیو، نبض مد و تجارت

سرویس‌های خبری

  • گردشگری
  • میراث فرهنگی
  • گوناگون
  • حمل و نقل
  • هتلداری
  • صنایع دستی
  • تورگردانان و آژانسهای مسافرتی
  • آموزش
  • تکنولوژی
  • گردشگری
  • میراث فرهنگی
  • گوناگون
  • حمل و نقل
  • هتلداری
  • صنایع دستی
  • تورگردانان و آژانسهای مسافرتی
  • آموزش
  • تکنولوژی

ما در شبکه‌های اجتماعی

Rss X-twitter Instagram

عضویت در خبرنامه

با نام بردن از "خبرگزاری دنیای سفر" در بهره گیری از نوشته ها، تلاش ما را ارج نهید.

طراحی سایت و پشتیبانی با ایران سئو

خوش آمدید!

وارد ناحیه کاربری خود شوید

رمز عبور را فراموش کرده اید؟

رمز عبور خود را بازیابی کنید

لطفا نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را برای بازنشانی رمز عبور خود وارد کنید.

ورود به سیستم
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
  • گردشگری
  • میراث فرهنگی
  • گوناگون از سفر
  • حمل و نقل
  • هتلداری
  • صنایع دستی
  • تورگردانی

© 2025 تمامی حقوق برای وب‌سایت دنیای سفر محفوظ است.